Otrohet

Att vara dig trogen tills döden skiljer oss åt?
Men fungerar våra normer i det äktenskapliga samlivet?
Men den stora frågan är ” Varför är man otrogen?”
Ofta monotoni i
bakgrunden
Många ställer sig frågan ”ska man berätta?”
Prata med din partner
Avsluta ett gammalt förhållande

Den drabbade

Det är ju inget roligt att veta att ens partner har varit otrogen, och för många kommer det som en chock. Beskedet kan vara svårt även om du haft misstankar. Det är viktigt att du tar dig tid och tänker igenom hur du vill göra. Många som har varit otrogna ångra sig och vill ha en ny chans, och det upp till dig om du orkar med det eller inte.

Att lägga skulden på sig själv är vanligt. Tankar som ”om jag hade varit hemma oftare”, ”om jag sagt till honom att jag älskade honom oftare” m.m. Kan göra att det känns mycket svårare att hantera.

Lite fakta

Ur Svenska kyrkans vigselakt: Äktenskap är en Guds gåva, instiftas till samhällets glädje och bestånd.

Till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar.

Man och hustru skall trofast stå vid varandras sida, i glädje och sorg i ljusa och mörka dagar.
– Låt dessa ringar för dem vara tecknet på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet.

Brud och brudgum säger högt var för sig: Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.

Men fungerar våra normer i det äktenskapliga samlivet?

Knappast. Till år 1948 var sexuell otrohet detsamma som horbeteende, dubbelhor om både makarna är otrogna, och då var otrohet ett giltigt skäl till skilsmässa.

Man kan ifrågasätta kyrkans formulering i vigselakten, tänka att dessa ord är verkningslösa, men ändå ligger det något i dessa ord som får människor att hålla den sexuella lusten under kontroll, som naturliga spärrar som stänger lusten till sexuell otrohet.

Olika kriterier på otrohet.

Ja! Vad menas med sexuellt otrohet? Ja tolkningarna är olika, vi vet att Clintons affär med Levisky, där vi lärde oss att oralsex inte betraktas som otrohet, och att gränsen går vid genitalt samlag. Men den allmänna åsikten är en helt annan, nämligen att allt sexuellt umgänge, även oralsex betraktas som otrohet.

Men man kan vara otrogen på andra sätt också och inte bara sexuellt, att attraheras och välja att tillbringa sin tid med en annan en sin partner och känna sig utbyt är och ett sätt att vara otrogen.

Ofta monotoni i bakgrunden

Det är välkänt med långvariga förhållande är monotoni en stor faktor till varför man väljer att ha en sidorelation. Vissa människor tröttnar fortare på sina partner än andra. Dessa personer lever ständigt i otrohet eller på gränsen därtill. Men man kan ha kommit överens om detta typen av leverne om det inte skadar äktenskapet/förhållandet.

På 70-talet var det vanligt att överklassen levde dubbelliv också sexuellt, men äktenskap bevarandes med hänsyn till barn och egendom.

Många ställer sig frågan ”ska man berätta?”

Man kan inte svara med ett enda svar, vissa berättar fast de inte borde, det handlar mycket om samvetet medan andra undervicker att berätta av rädslan att bli lämnade eller av hänsyn till partnern.
Man vill ju inte såra.

Sen har vi en tredje kategori där de som söker ärlighet i ett förhållande, men som också har tolerans mot sin partner, de vet att man inte äger varandra och att en förälskelse är en emotståndlig upplevelse .

Trots att man lever i gott äktenskap/förhållande och älskar varandra kan man låta sig förälska sig i en annan. Man kan ta några ex på detta, man kan nämna en nordisk författare som har skrivit om detta tillstånd. Han var i flera år förälskad i en annan kvinna och hustrun var väl insatt och förtrogen, men hindrade inte detta relationen, i vilket mannen hade större sex behov än kvinnan.
Makarna förblev gifta och fördjupade sin kärlek till varandra trots den andra kvinnan. Är detta möjligt?

För dessa både var det möjligt, men därtill krävs självkännedom, empati och mycket osjälviskhet. Motsatsen är mer vanlig.

Oftast klarar man inte av att bearbeta otrohet och man kan behöva professionell stöd. Oftast brukar man i första han tala med anhöriga och vänner. Men eftersom dessa sällan är opartiska söker man eventuellt hjälp av psykolog eller familjeterapeut. För att en sådan samtalsterapi skall lyckas krävs uppriktighet hos både partner. För att orsaken till otrohet kan ligga hos dem både.

Prata med din partner

Om man vet var man tycker gränsen går för otrohet, så ska man med ett lättare sätt prata med sin partner, även om man är förälskade i början och tanken på att träffa någon annan känns avlägset, kan det vara bra att ha prata om hur man förhåller sig till otrohet. För det kan hända vem som helst, även den som trodde att den aldrig skulle vara otrogen kan ändra sig.

Berätta för varandra var gränsen går just för dig och vad man skulle göra om det skulle inträffa. Prata om det ni kom överens med jämna mellanrum och kolla av om man fortfarande tänker som man gjorde för 6 månader sen.

Men den stora frågan är ” Varför är man otrogen?”

Och grejen är att det finns massor med skäl till att man är otrogen.

Avsluta ett gammalt förhållande
I en del fall beror det på att förhållandet har börjat bli sämre men man vågar inte avsluta det. Att träffa en ny partner innan man avslutar det förra förhållandet kan kännas som en säkerhet.

Bekräftelse

Men andra söker efter bekräftelse, förhållandet hemma har kanske blivit slentrianmässigt och man söker sig därför vidare för att få bekräftelse.

Hämnd
Om partner har varit otrogen kan man känna att man får sin hämnd genom att själv vara det.

Spänning
Vissa personer känner att de upplever spänning när de är otrogna.

Alkohol
Många otroheter sker under påverkan. Alkohol gör att det blir svårare att sätta gränser och säga nej.

Kan relationen räddas trots otrohet
En avslöjad otrohet ruckar kärleksförhållandet i grunden.
Relationen går att reparera – under vissa förutsättningar.

Man vet att en avslöjande utlöser besvikelser, sorg, ilska, bitterhet, kränkning hos den ena partner. Och man blandar skuld med försvarsinställd mottaggressivitet hos den andre.

Grälet är nödvändigt och oundervikligt under en viss tid eftersom alla dessa här smärtsamma starka känslor upplevs som den andres fel.
Kan hända att den aggressions hämmade parten går undan eller censurerar denna förberedande förutsättning för bearbetning, och därmed kommer aldrig bearbetningen till stånd.

”Jag vet vad du tycker, Fed-Erika, om det här. Men jag tänker inte stå här och ta emot dina anklagelser, eftersom jag tycker det finns förståeliga skäl till vad jag gjorde. Jag vill att vi lugnt och vuxet pratar om vad vi ska göra nu”
Grälet är en nödvändighet för bearbetning.

Om han ger henne utrymme att tala ut om sin besvikelse visar han därmed att han respekterar och värderar hennes känslor som något viktigt, vilket för henne blir en viktig signal om möjligheten att reparera.

Priset han får betala kan vara högt, att känna sig utskälld som en skurk och få vänta med sin version om varför det hände.
Han får förstå att han inte längre har den förtrolig vän platsen som han hade innan, och han blir den nya onda Gustav eftersom hon inte längre tror på den gamle snälle Gustav.
Det kan dröja innan han kan komma med sin förklaring till sin otrohet, och hans förklaringar kan varierar från att han kände sig smickrad att en ung tjej tittat på honom till att han har en ålderkris, ja det kan finnas många förklaringar.

Den största frågan är om relationen kommer att hålla?
Går den mot reparation så kommer det att ta lång tid att på sig för denna uppgift, eftersom det finns sår eller en läcka i tvåsamheten – illusionen . Reparation kommer att behöva nya förutsättningar för att fungera. Både kommer att vara oroliga för att det kan hända igen.

Lösningen till otrohet kan inte innebära att spola filmen tillbacka. Lösningen innehåller i stället en möjlighet att föra in något nytt och livgivande. Hur lösningen ser ut beror i stort sett på olika många och skiftande förutsättningar, som fanns i bakgrunden till otroheten.

”Otrohet är helt naturlig för män”

Det är helt naturligt att män är otrogna.
Det påstår biologen och sexologen Anna Zeffer.
Hon citerar
– ja, det är en manlig drift att ha sex med så många som möjligt.
Hon säger att det finns skillnader mellan kvinnors biologiska drifter och mäns. Hon menar att människor helt och hållet är en biologisk varelse, som styrs av drifter och behov från tiden i grottorna.
-Och för männen handlar det om att få så mycket avkomma så möjligt och att sprida sina gener, menar hon.
-Att männen känner så kan det inte rå för.
-Däremot kan de välja vad de vill göra med sina drifter, tillägger hon.
Kvinnan är bunden vid barnet genom graviditet och amning, och styrs inte av samma behov. För kvinnan handlar sex om att upprätthålla mannens intresse för henne och familjen, så att han inte överger henne.

Statistik: I rapporten sex i
Sverige från 1996, uppgav 38 % av männen och 23%
av kvinnorna att de hade varit otrogna i sina förhållande.

Jag själv tycker att män och kvinnor är mycket annorlunda när det gäller förhållande, och det visar sig redan när vi är små. Flickan vill ha dockan och pojken bilen. Kvinnor har den mer omsorg tagande sättet och männen har den mer praktiska delen, där de ska skydda oss från farliga omgivningen m.m. . Jag tycker att män är otrogna för att de är väldigt nyfikna och för att de har sexdriften stark inslagen i hjärnan vilket de har svårt att fly ifrån och vill inte det heller. Till skillnad med kvinnor som har sina nära kära i huvuden, som ex sina barn, föräldrar eller partner men inte på det sexuella sättet utan på det känslomässiga hållet.
Om en kvinna är otrogen så är hon väldigt missnöjd med uppmärksamheten hemma eller så är kärleken slut hemma för henne, men för en man brukar det handla om sex bara och det brukar inte sluta med skilsmässa om en man är otrogen men om en kvinna är det så brukar hon vilja lämna detta förhållande och därför börjar hon en ny.Källor: msn hemsida, goorgle hemsida ( otrohet )
Källförteckning:

http://expressen.se/index.jsp?a=281035

http://www.livshandboken.se/omotrohet.asp

http://www.vardguiden.se/Article.asp?c=2621

http://www.primavi.se/familj_relationer/artikel.cfm?newsID=1152&otrohet

Liknande skolarbete:

  1. Otrohet
  2. känslor otrohet och svek
Det här inlägget postades i Komvuxutbildning, Svenska. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Otrohet

Jag skulle vilja påstå att de allra flesta människor är emot otrohet, så varför gör folk det? Var timme drabbas någon av det, någon blir sårad av det? Man går väl inte in i ett förhållande och tänker ”Om detta inte blir som jag vill kan jag alltid ha någon vid sidan av”. Finns det situationer då det är okej att vara otrogen? Nej, jag skulle inte tro det. Men var går gränsen för otrohet? Det är oliksa från person till person, vissa drar gränen vid en kyss, vissa vid tanken på någon annan och vissa drar gränsen vid sex. Hur ser de olika religionerna på otrohet?

Enligt hinduismen är en kvinna som en gång har gift sig med en man bunden till den mannen resten av sitt liv och sex är något som skall hållas inom äktenskapet eftersom att enda syftet med sex är att få barn, allt annat är förbjudet. Kvinnor som blivit änkor får inte lov att gifta om sig utan är fortfarande bumnden till den mannen hon gifte sig med. Om hon ändå rymmer får hon leva resten av sitt liv som utstött.

Judendomen tar mycket hårt på äktenskapsbrott och om du som kvinna är otrogen skall du enligt den hebreiska biblen Tanach straffas med döden. Judendomen tycker precis som de flesta religioner att sex bara är för äktenskapet

Enligt islam är homosexualitet, porr, sex innan äktenskapet och prostitution stängt förbjudet, även om sex före äktenskapet bara är förbjudet för kvinnor. Homosexualitet straffas med döden genom stinging eller prygling då det betraktas som en missgärning mot Allah.

Det är svårt att bevisa otrohet då man behöver minst fyra trovärdiga personer som varit vittne till otroheten. Om en man felaktigt anklagat sin hustru blir han straffad, om han inte kan skaffa fyra vittnen kan han svära inför Allah men även kvinnan ges den chansen och om de båda svurit på att den andra ljugit upplöses äktenskapet  då någon måste ha ljugit.

Buddismen har inga direkta regler utan vill ta bort allt lidande från sig själv och andra så Buddah gav rekomendationer och de var: Undvik dödande, undviklögn, undvikstöld, undvik äktenskapsbrott och undvik rusmedel.

Inom kristendomen finns det som bekant Guds tio budord och ett av dem är ”Duskall icke begå äktenskapsbrott”. Nuförtiden finns inga straff om man är otrogen men fram till på 1700-talet kunde man straffas med döden.

Liknande skolarbete:

  1. känslor otrohet och svek
Det här inlägget postades i Högstadiet, Religion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>